COLESLAW

z miłości do gotowania

Sałatka Grecka

Tanie i pełne witamin surówki w sezonie jesienno-zimowym  



W sezonie jesienno-zimowym niewątpliwie warto często i regularnie jadać smakowite i pełne witamin domowe sałatki i surówki, które przyrządzić można na wiele rozmaitych sposobów. Do ich wykonania użyć można zarówno świeżych warzyw, bakalii, jak również ulubionych, aromatycznych przypraw i dodatków. Aby zapewnić sobie zdrowie i witalność w chłodnym okresie jesiennym na rodzinny obiad dla całej rodzinny można z powodzeniem zrobić smakowite surówki z kiszonej kapusty, zawierające mnóstwo witaminy C. Dla najmłodszych domowników możemy zaś z łatwością i w krótkim czasie zrobić słodkie sałatki z jabłkiem i marchewką lub ananasem z puszki czy czerwonymi pomarańczami. Poniżej podpowiadamy, jak samodzielnie przyrządzić takie dietetyczne i pomysłowe surówki krok po kroku. 



 SZYBKA SAŁATKA Z BAKALIAMI 

składniki: 

 • 2 średnie marchewki, 

 • 1 słodkie jabłko, 

 • garść sparzonych rodzynek, 

 • garść prażonych ziaren słonecznika, 

 • łyżka migdałów, 

 • 2 łyżki siekanych drobno orzechów włoskich, 

 • sok z połówki cytryny 

 sposób przygotowania: jabłko i marchew obrać, po czym zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Następnie dokładnie wymieszać z rodzynkami oraz pozostałymi składnikami. Schłodzić przez kilka minut przed podaniem. Można serwować z jasnym pieczywem jako przystawkę bądź przekąskę lub do obiadowych dań mięsnych. 


 SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY 

 składniki: 

 • główka kapusty, 

 • 3 świeże ogórki, marchewka, 

 • kawałek pora, mała cebula, 

 • 3 ząbki czosnku, 

 • łyżka oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, 

 • po łyżeczce majeranku i słodkiej papryki, 

 • po łyżce siekanego szczypiorku i natki pietruszki, 

 • sól, pieprz kolorowy 

 sposób przygotowania: kapustę po umyciu i dokładnym osuszeniu drobno poszatkować, ogórki pokroić w plastry, zaś marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Składniki wymieszać wraz z piórkami cebuli i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polać oliwą wymieszaną sokiem cytrynowym, doprawić do smaku przyprawami i schłodzić przez kilka minut w lodówce. Przed podaniem dokładnie wymieszać i posypać natką oraz szczypiorkiem. 

Smacznego!