COLESLAW

z miłości do gotowania

Surówki wielowarzywne

Surówki wielowarzywne do potraw mięsnych  



Wiele ze smacznych i zdrowych domowych surówek oraz sałatek jarzynowych doskonale pasować będzie do potraw mięsnych czy dań z grilla. Warto zatem zadać sobie pytanie, jaka surówka najlepiej sprawdzi się do kurczaka, schabu, mięsnych roladek lub marynowanego w ziołach karczku. Pragnąc mile zaskoczyć domowników lub gości warto samodzielnie przygotować wyśmienite surówki z kapusty pekińskiej, kiszonej lub lodowej oraz tradycyjny colesław, który doskonale podkreśli smak wykwintnych potraw z pieczonym, smażonym lub duszonym mięsem. Aby ułatwić Państwu zrobienie tego rodzaju dodatków, poniżej przedstawiamy pomysłowe i łatwe do samodzielnego wykonania przepisy na oryginalne i wyśmienite sałatki do mięs.



JARZYNOWA SURÓWKA DO ROLADEK

składniki:

 • średnia marchewka,

 • pół selera,

 • słodkie jabłko,

 • cebula,

 • po łyżce majonezu i naturalnego jogurtu,

 • sok z cytryny,

 • 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku,

 • sól, pieprz

sposób przygotowania: marchew, jabłko i selera umyć, obrać, po czym zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dokładnie wymieszać, skropić sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut do lodówki. Po tym czasie dodać jogurt, majonez, doprawić do smaku i posypać szczypiorkiem.


KOLOROWA SAŁATA DO SCHABU

składniki:

 • po główce sałaty rzymskiej i lodowej,

 • kilka listków rukoli,

 • 8-10 pomidorków koktajlowych,

 • 5-6 rzodkiewek,

 • średni ogórek,

 • kubeczek jogurtu naturalnego,

 • pół pęczka koperku,

 • sól pieprz

sposób przygotowania: sałatę i rukolę opłukać, dokładnie wysuszyć i porwać na mniejsze części. Wymieszać z połówkami pomidorów, plastrami ogórka i pokrojoną w kostkę rzodkiewką. Posypać posiekanym drobno koperkiem, doprawić do smaku i polać jogurtem. Schłodzić przed podaniem.


SURÓWKA KALAFIOROWA DO KARCZKU

składniki:

 • średni kalafior,

 • 6-8 ząbków czosnku,

 • 3 łyżki śmietany,

 • łyżka majonezu,

 • łyżeczka musztardy,

 • 2 łyżki posiekanego koperku,

 • szczypta ziół prowansalskich,

 • sól

sposób przygotowania: kalafiora umyć, osuszyć i drobno posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku solą i przed podaniem schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce. 

Smacznego!