COLESLAW

z miłości do gotowania

Sałatka na  imprezę

Jaka powinna byc Sałatka idealna na rodzinną imprezę? 



Surówki witaminowe dodające witalności i energii W chłodniejszych okresach roku, kiedy zagrażają nam bakterie i wirusy chorobotwórcze warto jadać smaczne, zdrowe i dietetyczne, pełne witamin domowe surówki oraz sałatki, doskonale pasujące do dań obiadowych oraz wielu przystawek czy przekąsek. W dalszej części artykułu podpowiadamy, jak samodzielnie zrobić takie smakowite, jesienne sałatki krok po kroku. Regularne jedzenie witaminowych sałatek i surówek w znacznym stopniu pomoże nam wzmocnić organizm, a tym samym zapewnić sobie piękną sylwetkę oraz zdrowie i witalność na długie lata. Warto zatem przygotować kolorowe, słodkie surówki dla dzieci z owocami egzotycznymi lub świeżymi warzywami na rozmaite okazje. Tego rodzaju dietetyczne i pełne witamin oraz najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników odżywczych surówki można podawać zarówno jako przystawkę, przekąskę lub wyśmienity dodatek do dań mięsnych czy potraw obiadowych. Ich samodzielne wykonanie okazuje się bowiem szybkie i banalnie łatwe, szczególnie jeśli wzorować się będziemy na zamieszczonych poniżej, sprawdzonych przepisach. SURÓWKA MARCHEWKOWA Z CHRZANEM 
składniki: • 4-5 marchewek, • 2 łyżki tartego chrzanu, • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub słodkiej śmietany, • sól, pieprz sposób przygotowania: marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dokładnie wymieszać z chrzanem i jogurtem, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem schłodzić przez kilkanaście minut w lodówce. ZDROWA SAŁATKA Z POMARAŃCZĄ NA SŁODKO 
składniki: • 2 czerwone pomarańcze, • średnia marchewka, • 2 cykorie, • kubeczek jogurtu naturalnego, • łyżeczka płynnego miodu, • kilka kropel soku z cytryny, • szczypta soli sposób przygotowania: cykorię umyć, dokładnie osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Pomarańcze podzielić na cząstki i przekroić na połówki, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Całość lekko posolić i odstawić do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie przygotować sos do surówki z miodu i jogurtu, którym należy polać potrawę tuż przed podaniem. Smacznego!