COLESLAW

z miłości do gotowania

Surówka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty na zimę  



Warzywem, które warto uwzględnić w naszej diecie jest czerwona kapusta. Odpowiedzialne za jej czerwoną barwę, naturalne barwniki roślinne – antocyjany są pomocne w przyswajaniu witaminy C, jako przeciwutleniacze chronią nasz organizm przeciw wolnymi rodnikami oraz wzmacniają naczynia krwionośne. 100 gram czerwonej kapusty dostarcza nam ok. 45 kalorii, śmiało więc można zabrać się za przygotowanie przetworów z tego cennego warzywa. Inne powody dla których warto jeść modrą kapustę?

SKĄD  KOLOR CZERWONY?

Odpowiedzialne za tę barwę są antocyjany – naturalne barwniki roślinne. Mają także cenną właściwość – są one przeciwutleniaczami, chroniącymi nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Antocyjany są także pomocne w przyswajaniu witaminy C, działają przeciwalergicznie i przeciwnowotworowo oraz wzmacniają naczynia krwionośne.

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

 • 1 główka czerwonej kapusty

 • 2 łyżki soku z cytryny

 • 4 czerwone cebule

Zalewa:

 • 1,5 litra wody

 • ½ szkl. octu 10%

 • 4 łyżki oleju słonecznikowego

 • 8 łyżek cukru

 • 1 łyżka soli

Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, sparzamy i odcedzamy. Mieszamy z pokrojona w plastry cebulą, posypujemy solą i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. Przygotowujemy zalewę, którą potem polewamy odciśnięte z powstałego soku warzywa. Sałatkę z zalewą przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 15-20 minut.