COLESLAW

z miłości do gotowania

Surówki Kolesław

Królowa wszystkich surówek z kapusty COLESLAW



Surówki colesław, z kapusty białej, czerwonej, kiszonej Nasi przodkowie już od wieków wiedzieli, że kapusta to naturalny skarb. Stosowano ją z powodzeniem nie tylko jako składnik potraw, ale również w medycynie ludowej, jako niezawodne lekarstwo. 


Oczywiście są pewne ograniczenia, gdyż kapusty nie powinny jeść osoby, które mają problemy z tarczycą, a wszyscy ci, którzy cierpią na częste wzdęcia powinni uważać na kapustę duszoną. Pamiętać należy jednak o tym, że najlepsze działanie ma kapusta spożywana na surowo, czyli na przykład jako składnik surówek.

Badania wykazały, że warzywo to posiada wiele składników odżywczych: witaminę C, sód, białko, wapno czy żelazo. Ponadto, specjaliści twierdzą że jedzenie kapusty zmniejsza ryzyko zachorowania na raka dwunastnicy, żołądka czy jelita grubego. Nie wolno zapominać o tym, że świeża kapusta szybko traci swoje właściwości, dlatego najlepiej spożywać ją bezpośrednio po przygotowaniu.

Kapusta jest zdrowa !

Kapusta (biała, czerwona, kiszona, pekińska) jest składnikiem bazowym wielu smacznych i zdrowych surówek, które znakomicie pasują do obiadu. Jednym z przykładów może być surówka Colesław, w której skład oprócz poszatkowanej kapusty głowiastej wchodzą również inne warzywa, np. cebula, chrzan, marchew, jabłko czy nawet ananas. Sosem może być musztarda bądź częściej stosowany majonez.

Zaleca się jedzenie kapusty kiszonej szczególnie w czasie zimy, kiedy trudniej o świeże warzywa i owoce. W jej składzie znaleźć można witaminy C i E, naturalne przeciwutleniacze czy fitoncydy, które działają bakteriobójczo. Przygotowanie surówek nie wymaga specjalistycznych umiejętności z zakresu gastronomii, więc może je zrobić nawet osoba, która nie czuje się w kuchni zbyt pewnie.

Chrupiemy kapustę !

Chrupiące surówki z różnego rodzaju kapusty cieszą nie tylko podniebienie, ale również oko, gdyż są kolorowe i ożywiają talerz, na którym zazwyczaj królują pospolite ziemniaki. Surówki kapuściane są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, a dla osób które się odchudzają, mogą stanowić znakomitą i niskokaloryczną przekąskę, która zaspokoi głód, ale nie spowoduje niepożądanego przyrostu wagi.