COLESLAW

z miłości do gotowania

Sosy do surówek

Sos do Surówek czosnowy,Deep koperkowy ? 



  Do wielu smakowitych surówek jarzynowych warto przygotować aromatyczny dressing, który doskonale wydobędzie walory smakowe poszczególnych składników. Podpowiadam, jak krok po kroku zrobić pyszne sałatki z sosami i dipami na każdą okazję. Zależnie od własnych upodobań, smakowite surówki z białej kapusty lub kolorowej sałaty można doprawić w rozmaity sposób. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie dipu z ulubionych ziół i przypraw, który świetnie sprawdzi się jako zamiennik majonezu lub jogurtu. Oprócz popularnych sałatek z winegretem warto zrobić również inne, pyszne surówki. 





SURÓWKA Z SOSEM CZOSNKOWYM 

składniki: 

• główka sałaty lodowej, • 2 świeże ogórki, 

• 2 średnie pomidory, • mała cebula, 

• 5 ząbków czosnku, 

• 2 łyżki majonezu, 

• łyżeczka musztardy, 

• łyżka ziół prowansalskich, 

• sól, pieprz 

sposób przygotowania: sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki, wymieszać z pokrojonymi w kostkę ogórkami i pomidorami oraz piórkami cebuli. Majonez połączyć z musztardą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Polać surówkę, posypać ziołami i schłodzić przed podaniem. 


SAŁATKA Z DIPEM KOPERKOWYM 

składniki: 

• kapusta pekińska, 

• garść pomidorków koktajlowych, 

• pęczek rzodkiewki, • świeży ogórek, 

• 3 łyżki oliwy z oliwek, 

• ząbek czosnku, 

• łyżeczka soku z cytryny, 

• 3 łyżki posiekanego koperku, 

• sól, pieprz 

sposób przygotowania: kapustę opłukać i poszatkować, wymieszać z połówkami pomidorów, pokrojonymi w kostkę rzodkiewkami oraz ogórkiem. Oliwę wymieszać z koperkiem, doprawić do smaku i przed podaniem polać surówkę. 


SZYBKA SURÓWKA Z SOSEM WŁOSKIM 

składniki: 

• mała główka białej kapusty, 

• 2 pomidory, pęczek szczypiorku, 

• 3 ząbki czosnku, 

• 2 łyżki ziół prowansalskich, 

• łyżeczka natki pietruszki, 

• łyżka octu winnego, 

• 5 łyżek oliwy z oliwek, 

• sól, pieprz, cukier 

sposób przygotowania: kapustę umyć, poszatkować i wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorami. Z pozostałych składników przygotować dressing i tuż przed podaniem polać nim sałatkę i posypać posiekanym drobno koperkiem. 

Smacznego!