COLESLAW

z miłości do gotowania

Słodkie sałatki

Słodkie sałatki z orzechami, rodzynkami i pomarańczą    



Słodkie sałatki z orzechami, rodzynkami i pomarańczą Z pewnością, do jednych z najsmaczniejszych należą sałatki sylwestrowe, które są wyszukane, kolorowe i smaczne. Przede wszystkim, często powstają w wyniku eksperymentów kulinarnych, wyróżniają się smakiem i aromatem. Dlatego stanowią wspaniałą alternatywę dla klasycznych sałatek, np. jarzynowych. Trzeba zaznaczyć to, że przeważnie powstają w oparciu o egzotyczne owoce, które łączone są warzywami i doprawiane oryginalnymi przyprawami. Oczywiście, dzięki nim menu sylwestrowe jest urozmaicone, a co najważniejsze pyszne i godne polecenia.




Przepis na sałatkę orzechową

Składniki:

 • 25 dag selera,

 • łyżka soku z cytryny,

 • 25 dag szynki,

 • 10 dag orzechów włoskich,

 • 2 gruszki,

 • 4 plastry ananasa z puszki.

Składniki – sos:

 • 250 ml majonezu,

 • 1 łyżka soku z cytryny,

 • 2 łyżki śmietany,

 • 1 łyżeczka musztardy pikantnej,

 • 1 łyżeczka miodu,

 • 1 łyżeczka octu winnego,

 • 1/2 łyżeczki curry,

 • sól.

Sposób przyrządzenia: W pierwszej kolejności seler kroimy w słupki. Kolejno gotujemy wodę razem z sokiem z cytryny, wrzucamy seler i blanszujemy przez 2-4 minuty. W międzyczasie przygotowujemy sos. Aby go otrzymać, należy połączyć ze sobą wszystkie produkty, które wchodzą w jego skład. Następnie szynkę, ananasa i gruszki kroimy w słupki, a orzechy siekamy. Kolejno odcedzamy seler z wody, dodajemy go do pozostałych składników, polewamy je sosem i dokładnie ze sobą mieszamy.


Przepis na sałatkę z rodzynkami

Składniki:

 • 3 główki cykorii,

 • 50 g migdałów,

 • 50 g rodzynek,

 • 2 łyżki chudego twarożku,

 • 2 żółtka,

 • 2 łyżki octu winnego,

 • 2 łyżki oliwy z oliwek,

 • 4 listki mięty,

 • sól,

 • cukier,

 • pieprz.


Sposób przyrządzenia: Na początku rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i kolejno po odcedzeniu kroimy je na drobne kawałki. Następnie siekamy migdały, wrzucamy je do miski i mieszamy razem z cykorią. W międzyczasie przygotowujemy sos do sałatki. Aby go stworzyć, w misce mieszamy twaróg, olej, żółtka, sól, cukier i pieprz. W dalszym etapie uzyskanym sosem polewamy pozostałe składniki. Wierzch sałatki posypujemy miętą.


Przepis na sałatkę z pomarańczy


Składniki:

 • 2 awokado,

 • 2 pomarańcze,

 • 2 małe pomidory,

 • 1 mała cebula,

 • 25 g płatków migdałowych,

 • 4 łyżki oliwy z oliwek , • łyżka octu winnego,

 • sok z cytryny,

 • łyżka natki pietruszki,

 • 10 czarnych oliwek,

 • sól, • pieprz. Sposób przyrządzenia: Po pierwsze, obieramy plastry ze skórki i następnie kroimy je w plastry. Kolejno obrane pomidory kroimy w ósemki, zaś awokado w plastry. W dalszym etapie pokrojone składniki należy poukładać warstwowo w półmisku. Potem mieszamy oliwę z oliwek, łyżkę octu winnego, sok z połówki cytryny i pietruszkę. Pieprzymy i solimy do smaku. Uzyskanym dresingiem polewamy pomarańcze, pomidory i avocado. Na wierzch sałatki układamy pokrojoną cebulę, płatki migdałów i oliwki. Następnie sałatkę odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.