COLESLAW

z miłości do gotowania

Sałatki z jajkiem

Sałatki z jajkiem, chrzanem i pieczarkami      



Święta Wielkanocne należą do najbardziej ulubionych, nie tylko ze względu na ich radosną atmosferę, ale także z powodu bogato zastawionych stołów. Otóż, najczęściej goszczą na nich smaczne ciasta, wiejska kiełbasa oraz potrawy przyrządzone na bazie chrzanu, jajek i pieczarek. Przykładowo możemy tu wymienić znakomite sałatki, które zajmują stałe miejsce  w wielkanocnym menu.

Trzeba zaznaczyć, że tego rodzaju przekąski najczęściej są bardzo kolorowe, zwłaszcza kiedy przygotowane są na bazie nowalijek. Ponadto, są sycące, ale przy tym lekkostrawne, w związku z czym możemy je spożywać w dużych ilościach. Jednak w ich konsumpcji powinniśmy zachować umiar, ponieważ niektóre z nich są bardzo kaloryczne, w szczególności kiedy tworzone są na bazie majonezu. 


Nie zapominamy także o tym, że sałatki wielkanocne są łatwe w przygotowaniu, możemy podawać je razem z pieczywem i szynką, a także z wiejską kiełbasą, gdyż w tym wydaniu smakują najlepiej. Poza tym, dużą rolę odgrywają również przyprawy, dzięki którym sałatki smakują wybornie.


Przepis na sałatkę jajeczną z chrzanem


Składniki:

 • 6 jajek,

 • 2 cebule,

 • 20 dag drobiowej szynki w plasterkach

 • 1 kabanos drobiowy,

 • 2 ząbki czosnku,

 • 3 łyżki jogurtu naturalnego,

 • 2 łyżki musztardy,

 • 3 łyżeczki chrzanu,

 • sól morska,

 • pieprz,

 • rzeżucha.

Sposób przyrządzenia: Na początku jaja gotujemy na twardo, obieramy i siekamy w kostkę. W dalszym etapie obieramy cebulę, kroimy w kostkę i kładziemy na patelnię teflonową. Smażymy ją bez tłuszczu aż uzyska złoty kolor. Kolejno szynkę i kabanosa kroimy w kostkę. Następnie obieramy czosnek i miażdżymy. Potem do zarumienionej cebulki, wrzucamy szynkę, kabanosa i czosnek. Smażymy przez chwilę wszystkie składniki, cały czas mieszając. Następnie ściągamy je z ognia i studzimy. Kolejno przekładamy wszystkie produkty do miski, dodajmy jajka, jogurt, musztardę i chrzan. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą morską i pieprzem, a wierzch sałatki posypujemy rzeżuchą. Następnie danie wkładamy na kilka godzin do lodówki.


Przepis na sałatkę pieczarkową

Składniki:

 • 1 kg pieczarek,

 • 25 dag cebuli,

 • 2 ząbki czosnku,

 • 30 dag konserwowych ogórków,

 • 10 dag szynki w plasterkach,

 • 2 łyżki musztardy,

 • 1 łyżka jogurtu naturalnego,

 • ostra papryka w proszku,

 • sól morska,

 • pieprz.

Sposób przyrządzenia: Najpierw pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy w plasterki. Kolejno cebulę (20 dag) i czosnek kroimy w kostkę. W dalszym etapie do ostudzonych pieczarek dodajemy konserwowe ogórki, szynkę i pozostałą surową cebulę (5 dag). Dodajemy musztardę i jogurt naturalny. Danie doprawiamy ostrą papryką w proszku, solą morską i pieprzem. Na końcu wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i odstawimy do lodówki na jakieś pół godziny.