COLESLAW

z miłości do gotowania

Sałatka z buraczkami

Kolorowa sałatka z buraczkami     



Kolorowa sałatka z buraczkami Wbrew pozorom z buraczków nie jest tworzony tylko barszcz czerwony i surówki obiadowe, ale także pyszne sałatki. Przede wszystkim, wyróżniają się one nietypowym smakiem, intensywnym kolorem i zapachem. 

Oczywiście, barwa sałatki może co niektórych zniechęcać do jej konsumpcji, ale zdecydowanie te osoby należą do mniejszości. Z pewnością, tego rodzaju sałatka bardzo często gości na świątecznym stole, zwłaszcza w okresie wielkanocnym, ale to nie znaczy, że podczas innych świąt jest niemile widziana.  

Ponadto, możemy ją bardzo szybko przygotować, zwłaszcza kiedy mamy do dyspozycji słoik gotowych buraczków i nie musimy ich wcześniej gotować. Oprócz tego, stanowi ona ciekawą alternatywę dla popularnych sałatek, zwłaszcza jarzynowej, która już znudziła się wielu osobom. 

A, co ciekawe sałatka buraczana również doskonale smakuje nie tylko z ogórkami, jajami, cebulą, ale i z dodatkiem śledzi, groszkiem czy nawet kukurydzą. 

Z pewnością, najczęściej podawana jest z pieczywem, gdyż wtedy smakuje najlepiej. 

 

Przepis na sałatkę z buraczków 

 Składniki: 

 • 0,33 l słoik buraczków konserwowych, 

 • 4 jajka ugotowane na twardo, 

 • 2 jabłka, 

 • 1 cebula czerwona, 

 • majonez, 

 • śmietana 

 • musztarda, 

 • sól, 

 • cukier, 

 • ewentualnie 2 ogórki kiszone, 

 • sok z cytryny. 

 Sposób przyrządzenia: W pierwszej kolejności należy odcedzić słoik buraczków czerwonych. Następnie warzywa albo trzemy na grubej tarce, albo siekamy w drobną kostkę. Kolejno kroimy jajka i jabłko i wrzucamy wszystkie składniki do naczynia. W dalszym etapie wrzucamy pokrojoną cebulę, wcześniej posoloną i odciśniętą. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. 

Dodajemy majonez wymieszany z musztardą, śmietaną, cukrem i sokiem z cytry. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kiedy sałatka będzie wyróżniać się zbyt łagodnym smakiem, możemy do niej dodać 2 kiszone ogórki pokrojone w kostkę. Przepis na sałatkę warstwową z buraczków Składniki: • buraczki marynowane, • jajka, • groszek zielony lub kukurydza, • ser brie lub zwykle czerwona fasolka konserwowa, • majonez. 

 Składniki – sos: 

 • jogurt naturalny, 

 • majonez, 

 • czosnek. 

 Sposób przyrządzenia: 

Na początku odcedzamy słoik buraczków i trzemy je na grubym tarle. Kolejno do dużej miski dajemy groszek, który przykrywamy cienką warstwą majonezu. Potem dajemy grubą warstwę buraczków oraz fasolę. 

Następną warstwę tworzą plastry sera żółtego, na które dajemy sos. Aby go wykonać, wszystkie składniki należy ze sobą połączyć. Na wierzch dajemy pokrojone jajka. W związku z powyższym widać, że sałatka z buraczków czerwonych jest idealną zakąską podczas świąt. 

A, co najważniejsze ładnie wygląda, można ją szybko przygotować i jej wykonanie nie wiąże się z nakładem dużym sum pieniężnych.