COLESLAW

z miłości do gotowania

Sałatka szwedzka

Klasyczna lub mieszkana sałatka szwedzka – z ogórków, cebuli, papryki i marchewki  



Doskonałym dodatkiem do serwowanych przez nas obiadów może być sałatka szwedzka. Jej podstawowym składnikiem są pokrojone w cienkie plastry ogórki, ale pełnia smaku i aromatu tego wyśmienitego przetworu zostaje wydobyta, jeśli do ogórków dodamy dodatkowo inne warzywa. Świetnie komponują się tutaj papryka, cebula, marchew. Nie chodzi tylko o wzbogacenie kolorów, ale przede wszystkim o zadowolenie naszego podniebienia. Sekret tkwi natomiast w odpowiedniej kompozycji smakowej powstałej po wymieszaniu składników i przypraw w odpowiednich proporcjach. Oto kilka przykładowych przepisów na sałatkę:




Sałatka szwedzka ogórkowa

Składniki:

 • 3 kg średnich ogórków gruntowych

 • główka czosnku

 • 2 łyżki soli

 • 6-8 łyżek oleju Zalewa:

 • 750 g cukru

 • 3 szkl. octu 5%

 • ½ łyżki chili

Przygotowanie: Do nieobranych i pokrojonych w plasterki ogórków dodajemy czosnek również pokrojony w plasterki, całość mieszamy. Solimy i odstawiamy na 4-5 godzin. Następnie znów mieszamy, odciskamy i ogórki wkładamy do słoików. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy ok. 10 min.


Sałatka szwedzka mieszana

Składniki:

 • 4 kg ogórków

 • 2 kg cebuli

 • ½ kg marchwi

 • ½ kg czerwonej papryki

 • główka czosnku

 • 3 łyżki soli Zalewa:

 • 1 szkl. octu 10%

 • 1 szkl. cukru

 • 1 szkl. oleju 

Przygotowanie: Umyte, ale nieobrane ogórki kroimy w plastry, podobnie jak cebulę. Oba warzywa mieszamy z solą i pozostawiamy na godzinę. Następnie zlewamy powstały sok, ale warzyw nie odciskamy. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach, lub w malakserze marchew, paprykę i rozdrobniony czosnek. Wszystko mieszamy z zalewą i odstawiamy na 12 godzin. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 15-20 minut. 


Sałatka szwedzka z ogórków i cebuli 

Składniki: • 2 kg ogórków • 2 cebule • gorczyca • ziele angielskie • liście laurowe • czosnek • pieprz w ziarnach Zalewa: • 1 szkl. octu • 1 szkl. cukru • 2 łyżki soli • 6 szkl. wody Przygotowanie: Starte na cienkie plastry ogórki i cebule wymieszać i następnie wkładać bezpośrednio do słoików. Do każdego dodać po 2 ziela angielskie, pół liścia laurowego, 3-4 ziarna gorczycy i pół ząbka czosnku. Zalać gorącą zalewą i odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Następnie pasteryzować ok. 10 min.