COLESLAW

z miłości do gotowania

Sałatka Grecka

Sałatka w stylu greckim z serem feta



W poprzednich artykułach naszego serwisu powiedzieliśmy jużci nieco na temat smakowitych i zdrowych surówek, które warto przygotować z myślą o rodzinnym obiedzie lub pysznych przekąskach dla okolicznościowych gości. Jednakże na specjalne okazje wato pokusić się o przyrządzenie wykwintnych i eleganckich sałatek oraz surówek z aromatycznym sosem lub wyrazistym dipem. Na domowe uroczystości, takie jak imieniny, urodziny czy święta warto samodzielnie, krok po kroku przyrządzić smaczne i pełne najważniejszych dla zdrowia witamin surówki oraz sałatki. Dania takie z pewnością okażą się doskonałym dodatkiem do mięs, potraw z grilla czy smacznych przekąsek. Jednym z ciekawszych i łatwiejszych do wykonania pomysłów może okazać się zrobienie surówki z sałaty lodowej z wyrazistym dressingiem ziołowym.



Sałatka Grecka

składniki:

 • średnia główka sałaty lodowej,

 • kilka sztuk pomidorków koktajlowych,

 • mała cebula czerwona,

 • świeży ogórek,

 • kilka oliwek czarnych lub zielonych,

 • 2 łyżki posiekanego drobno szczypiorku

 • sól i pieprz kolorowy do smaku.  


Zależnie od własnych upodobań do surówki z możemy dodać także pokrojony w kostkę ser feta, nieco kukurydzy konserwowej, grillowanej cukinii, listków rukoli lub cykorii. W podstawowym przepisie należy jednakże na początku umyć i dokładnie osuszyć sałatę, po czym porwać ją na mniejsze kawałki. Pomidorki i oliwki pokroić na połówki, ogórka w kostkę, cebulę zaś w cienkie piórka. Całość delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku i posypujemy szczypiorkiem. Aby nadać surówce dodatkowych, wyrazistych walorów smakowych i zapachowych warto także przygotować oryginalny sos winegret. Dressing do surówki otrzymamy z łyżeczki musztardy, łyżki octu winnego, 4-5 łyżek oliwy z oliwek, szczypty soli oraz łyżeczki ziół prowansalskich z odrobiną natki pietruszki. Wszystkie składniki oprócz ziół należy wymieszać na jednolitą konsystencję i odstawić na kilka minut do lodówki. Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wymieszać i polać sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego!