COLESLAW

z miłości do gotowania

Sałatka z zupek chińskich

Sałatka z zupek chińskich z sosem Dijon vinaigratte    



Nikt chyba sobie nie wyobraża świąt bez pysznych sałatek, które najczęściej pełnią rolę przystawek. 

Mogą być one stworzone z rozmaitych produktów, jedne z nich są tradycyjne, a inne znów oryginalne, a nawet nieco egzotyczne. Trzeba powiedzieć o tym, że osoby, które lubią eksperymenty kulinarne powinny koniecznie skosztować sałatki z zupek chińskich lub makaronu, które wręcz rozpływają się w ustach.  






Przepis na sałatkę z zupek chińskich z sosem Dijon vinaigratte

Składniki:

 • 1 duża sałata lodowa,

 • 1 duża podwójna pierś z kurczaka,

 • 2 ostre zupki chińskie,

 • 1 krótki ogórek szklarniowy lub 1 młoda cukinia,

 • mini patisony lub/i małe kukurydze w zalewie,

 • 2 czerwone cebule,

 • kilka pomidorków koktajlowych,

 • pęczek szczypiorku,

 • ewentualnie 1 puszka kukurydzy.

Składniki-sos: • 2/3 szklanki oliwy lub oleju z pierwszego tłoczenia,

 • 1/3 szklanki musztardy Dijon,

 • 1/3 szklanki octu winnego z czerwonego wina,

 • 1 łyżeczka cukru,

 • 1 zmiażdżony ząbek czosnek.


Sposób przyrządzenia: Na początku dokładnie myjemy pierś z kurczaka, kolejno kroimy ją w drobną kostkę i doprawiamy przyprawami z zupek chińskich. Poza tym, do marynaty można dołożyć jeszcze trochę oleju i octu winnego. Następnie ostawiamy mięso na dwie godziny do lodówki i po upływie tego czasu smażymy je na patelni, a po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. 

W dalszym etapie podrobiony makaron z zupek zalewamy szklanką gorącej wody, aby spęczniał. Jednak czynność ta nie powinna trwać dłużej niż 10 minut, gdyż w innym wypadku makaron za bardzo się „rozrośnie”. 

Kolejno myjemy sałatkę i rozrywamy ją na mniejsze kawałki. Potem cebulę siekamy w drobną kostkę, kroimy szczypiorek oraz ogórka z cukiniami kroimy ze skórką w kostkę po wcześniejszym wykrojeniu miąższu. Następnie pomidorki i patisony kroimy w ćwiartki, zaś kolby kukurydzy dzielimy na trzy części, a kukurydzę z puszki odsączamy. Później przechodzimy do wykonania sosu. 

W tym celu wszystkie składniki dokładanie miksujemy, aż zgęstnieją. Wkładamy sos do lodówki i polewamy nim sałatkę na jakieś 15-20 minut przed podaniem. Oczywiście, osoby, które nie lubią musztardy i oliwy mogą je zastąpić majonezem wymieszanym z jogurtem.