COLESLAW

z miłości do gotowania

Sałata z cykorią

Szybka surówka z sałaty, cykorii      



Warzywa zielone do których zalicza się sałata i cykoria są bardzo cenione w polskiej kuchni. Chociaż trzeba przyznać, że cykorię zaczęliśmy doceniać niedawno. Za to sałata ze śmietaną na słodko była kiedyś bardzo popularnym dodatkiem do obiadu. Szczególnie jeśli odchudzamy się warto włączyć do swojej diety zielone warzywa, bo są one niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w różne składniki mineralne i witaminy. Sałatę można znaleźć w sklepie przez cały rok, to samo dotyczy cykorii, ale nie da się ukryć, że najlepsze są one na wiosnę, kiedy są świeżutkie i pachnące.

Ciekawostką niech będzie fakt, że cykorię uprawia się bez dostępu światła. A jej właściwości pokocha każda osoba będąca na diecie, ponieważ cykoria przyspiesza przemianę materii, wspomaga spalanie tłuszczów, a jej składniki odżywcze zaspokajają duży procent zapotrzebowania naszego organizmu na składniki mineralne.

Poniżej przedstawiamy dwa przepisy na pyszne sałatki – jedna będzie z sałatą , druga z cykorią.


Sałatka grecka:

 • 1 główka sałaty lodowej

 • 1pomidor

 • 1 mniejszy ogórek

 • połowa paczki sera feta

 • połowa paczki czarnych oliwek bez pestek i nadzienia

 • olej, woda, ocet winny, musztarda  

Sałatę lodową rwiemy w  palcach, pomidora i ogórka kroimy w  półplasterki, ser feta kroimy w grubą kostkę. Oliwę, trochę zimnej wody i kilka łyżek octu mieszamy intensywnie razem z małą łyżeczką musztardy, w ten sposób otrzymamy sos, którym polewamy wymieszane składniki sałatki. Na końcu dorzucamy ser feta i delikatnie mieszamy, żeby się nie rozpadł. I sałatka gotowa.


Surówka z cykorii z jabłkami

 • 3 cykorie

 • 1 duże winne jabłko

 • kilka łyżek jogurtu naturalnego

 • sól, pieprz

Cykorię siekamy dość grubo. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy cykorię z jabłkiem, solimy i posypujemy pieprzem do smaku. Zalewamy jogurtem i gotowe – banalnie prosta, pyszna surówka. Dodać trzeba, że cykorię możemy łączyć ze wszystkimi niemalże warzywami więc jeśli ktoś ma ochotę może zacząć eksperymentować!