COLESLAW

z miłości do gotowania

Domowy przecier pomidorowy

Domowy przecier pomidorowy, ogórkowy, ze szczawiu, szpinaku



Żaden kupny przecier nie może konkurować z tym, który zrobimy własnoręcznie. Samodzielnie przygotowane przetwory warzywne dają nam przede wszystkim gwarancję tego, że w składzie żywności nie znajdują się żadne konserwanty, ani inne niepożądane dodatki. Pośród przetworów, które znajdują zastosowanie w przygotowaniu innych potraw królują przeciery. Wśród nich oczywiście najbardziej popularny przetwór z pomidorów. W swojej spiżarni warto mieć przecier pomidorowy własnej roboty, który można potem wykorzystać do zup i sosów. Instrukcja jak zrobić domowe przeciery krok po kroku:




Przecier pomidorowy

Składniki:

 • 5 kg dojrzałych pomidorów

 • 3 łyżki soli

 • 1 łyżka pieprzu

 • 2 liście laurowe

 • 2 cebule

 • 2 łyżki słodkiej papryki

Przygotowanie: Pokrojone w kostkę pomidory razem z pokrojoną cebulą gotujemy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę. Następnie przyprawić pozostałymi przyprawami i dokładnie wymieszać. Gotować dalej przez 30 minut. Wyjąć liście laurowe i całość przetrzeć przez sito. Przełożyć do słoiczków. Marynować ok. 10 minut. W zależności od upodobania do gotujących się pomidorów można dodać też bazylię i czosnek. Na drugim miejscu w kategorii przecierów znajduje się przecier ogórkowy. Można go wykonać według poniższego przepisu:


Przecier ogórkowy

Składniki:

 • 1 kg ogórków gruntowych

 • 1 łyżka soli

 • 8 ząbków czosnku (po 2 na każdy słoik)

 • 8 gałązek kopru (po 2 na słoik)

Przygotowanie: Umyte ogórki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Przełożyć do miski i zasypać solą. Odstawić na 20 minut. Na dnie słoików umieścić po 1 ząbku czosnku i gałązce kopru. Napełnić naczynie przecierem i na wierzch dodać po kolejnym ząbku czosnku i gałązce kopru. Słoiki zakręcić i odstawić w ciemne miejsce. Dużą popularnością cieszą się także niezwykle proste w przygotowaniu przeciery ze szczawiu i szpinaku:


Przecier ze szczawiu lub szpinaku

Składniki: • 1 kg szczawiu/szpinaku 2 dkg soli

Przygotowanie: Umyte i dokładnie przebrane liście przepuszczamy przez maszynkę lub rozdrabniamy w malakserze. Dodajemy sól, mieszamy i tak powstałym przecierem napełniamy słoiczki. Pasteryzujemy ok. 15 minut.