COLESLAW

z miłości do gotowania

Pomidory, papryka, seler

Surówki z pomidorami, papryką, selerem      



Wiemy jak ważne dla naszego organizmu są witaminy i mikroelementy, które powinniśmy dostarczać wraz z pożywieniem. Co zatem zawiera ich najwięcej? 

Oczywiście warzywa i owoce, które możemy wykorzystać przyrządzając pyszną, pożywną i bogatą w witaminy surówkę z pomidorami, papryką, selerem. To idealne połączenie, które doda nam sił i witalności na nadchodzącą wiosnę! Przeczytaj nasz sposób na sałatki wiosenne!

Surówki są bardzo zdrowe, pyszne i łatwe w przygotowaniu. Szczególnie surówka z pomidorami, papryką i selerem. Jest bardzo prosta i nie wymaga od nas niezwykłych umiejętności kucharskich a co więcej każda Pani domu ma potrzebne produkty w lodówce a więc nie musimy iść specjalnie na zakupy!

Specjalnie dla Ciebie mamy przepis na taką właśnie surówkę! Przekonaj się sama, jakie to łatwe!

Składniki:

 • kilka liści świeżej opłukanej kapusty pekińskiej,

 • 3-4 pomidorki koktajlowe,

 • 1 dużą paprykę czerwoną,

 • starty na tarce świeży seler,

 • łyżka octu winnego,

 • sól, pieprz ziołowy, bazylia,

 • 3 łyżki oliwy.

Przygotowanie: Kapustę należy opłukać a następnie drobno posiekać wkładając do miski. Pomidorki szorujemy i kroimy w ćwiartki. Następnie paprykę oczyszczamy( wydrążamy środek) i kroimy w cienkie paseczki. Seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucamy do miski doprawiając 3 łyżkami oliwy, łyżką octu winnego oraz solą i pieprzem do smaku. 

Mieszamy wszystkie składniki a na koniec dodajemy świeżą bazylię. Surówkę należy odstawić na około dwie godziny, aby nabrała aromatu. Najlepiej jest podawać ją w towarzystwie białych mięs takich jak kurczak, schab, cielęcina.

Surówki to świetny posiłek dla osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy! Szczególnie zawarty w nich seler powoduje szybsze spalanie tłuszczów, pomidory wpłyną pozytywnie na nasze włosy, paznokcie i cerę a papryka jest zdrowa na oczy. Jeśli jednak nie mamy pod ręką świeżych warzyw, sięgnijmy po te mrożone, które tak jak świeże warzywa są bogate w składniki odżywcze. Jednak przed ich użyciem warto je zagotować.