COLESLAW

z miłości do gotowania

Pekinka do obiadu

Pekinka do obiadu z papryką, ananasem  



Jednymi z popularniejszych surówek i sałatek do obiadów dla całej rodziny okazują się smaczne i sycące przekąski z kapusty pekińskiej, które zależnie od własnych, kulinarnych preferencji i upodobań doprawiać możemy na rozmaite sposoby. Aby jednakże mile zaskoczyć okolicznościowych gości lub domowników, z kapusty pekińskiej warto zrobić nie tylko klasyczną, ale również nieco bardziej pomysłową sałatkę z dodatkiem kolorowej papryki lub owoców egzotycznych. Surówka taka świetnie sprawdzi się bowiem jako dodatek do potraw mięsnych, grillowanych lub prostych ale wyśmienitych przystawek na różne okazje. Jak zatem zrobić takie aromatycznie doprawione i witaminowe sałatki krok po kroku?



SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ I PAPRYKI  

składniki:

 • główka kapusty pekińskiej,

 • kilka liści sałaty lodowej,

 • średnia marchewka,

 • 2 czerwone papryki,

 • 2-3 ogórki kiszone lub konserwowe,

 • średni por,

 • 4 łyżki oliwy z oliwek,

 • 2 łyżki soku z cytryny,

 • 3 łyżki siekanego koperku,

 • sól, pieprz kolorowy

sposób przygotowania: kapustę oraz sałatę umyć po czym dokładnie wysuszyć. Pekińską drobno poszatkować i wymieszać z porwanymi na mniejsze kawałki liśćmi sałaty, po czym odstawić na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pokroić w kostkę ogórki oraz papryki, sparzyć pora i pokroić w plasterki. Następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać, posypać posiekanym drobniutko koperkiem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i polać oliwą.

SURÓWKA Z CHRZANEM, PEKIŃSKĄ I ANANASEM  

składniki:

 • średnia główka kapusty pekińskiej,

 • 3 łyżki tartego chrzanu, puszka ananasa (wraz z zalewą),

 • 4 łyżki majonezu,

 • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego,

 • sól, pieprz

sposób przygotowania: kapustę po umyciu i dokładnym wysuszeniu cienko poszatkować i wymieszać z pokrojonymi w grubą kostkę ananasami oraz startym na tarce chrzanem. Przygotować sos sałatkowy z 5 łyżek zalewy ananasowej, jogurtu lub śmietany i majonezu. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę dipem tuż przed podaniem. 

Smacznego!