COLESLAW

z miłości do gotowania

Ogórki kiszone z chili

Ogórki kiszone z Chili



Ogórki kiszone oraz korniszony w zalewie z chili Ciężko znaleźć warzywo, które w swoim składzie zawierałoby tak znaczne ilości wody, jak ogórek. Składa się on bowiem w ponad 96% z wody i jest przy tym małokaloryczny . 100 gram ogórków to zaledwie 8-14 kalorii. Dlatego śmiało można zajadać się ogórkami, bez obaw o dawkę zbędnych kalorii. Warto jednak wiedzieć, że kwas askrobinowy, zawarty w ogórku niszczy witaminę C, dlatego aby była ona lepiej przyswajana, lepiej nie łączyć ogórka z warzywami o dużej zawartości tej witaminy. Ponadto od lat sok z ogórka znany jest ze swych właściwości oczyszczających, a sam ogórek z tego względu często używany w kosmetyce, jako składnik maseczek łagodzących podrażnienia oraz toników nawilżających i oczyszczających skórę. Choć świeże ogórki mogą być dla wielu osób ciężkostrawne, to dobrze pamiętać o tym, że ogórki kiszone i korniszony są o wiele bardziej przyswajalne.

RÓŻNICA MIĘSZY OGÓRKAMI KISZONYMI A KORNISZONAMI

Dlatego warto przygotować przetwory z ogórków, które będą doskonałą zakąską podczas każdego przyjęcia i na każdą okazję. Większość z nas używa zamiennie określeń korniszon i ogórek kiszony. Nie jest to jednak to samo. Korniszon jest bowiem ogórkiem gruntowym poddawanym marynowaniu w zalewie octowej. Ogórki kiszone zalewa się wyłącznie wodą z solą. Oto przepisy na oba rodzaje przetworów z ogórków:


Ogórki kiszone Składniki:

 • 1 kg ogórków

 • 1 główka czosnku

 • koper

 • świeży chrzan

 • sól

 • ziele angielskie

 • pieprz w ziarenkach

Przygotowanie: W dużym słoju, na spodzie umieszczamy duże gałązki kopru, dodajemy 2-3 ziarna ziela angielskiego, 2-3 ziarna pieprzu, chrzan, czosnek. Na tym układamy ogórki, zalewamy soloną wodą (zalewę przygotowujemy w proporcjach: pół łyżeczki soli na dwie szklanki wody), słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na kilka dni.

Ogórki konserwowe w zalewie z chili

Składniki:

 • 3,5 kg wąskich ogórków (kroimy talarki o grubości 1 cm)

 • 3 główki czosnku (kroimy w plastry o grubości 0,5 cm)

 • 1 płaska łyżka chili Zalewa:

 • 5 łyżek soli

 • 6 łyżek oleju

 • 2 szkl. octu 10%

 • 3 szkl. cukru

Przygotowanie: Zalewę gotujemy, studzimy, zalewamy pokrojone ogórki, do których dodajemy pozostałe składniki. Odstawiamy na ok. 12 godz. Czasem mieszając. Następnie wkładamy do słoików, zalewamy sosem. Słoiki pasteryzujemy ok. 20 min.