COLESLAW

z miłości do gotowania

Kapusta z porem

Surówka z kiszonej kapusty z porem, jabłkiem, marchewką, papryką, ogórkami kiszonymi 



Surówka z kiszonej kapusty z porem, jabłkiem, marchewką, papryką, ogórkami kiszonymi Z pewnością wielu z nas chętnie przygotowuje smakowite sałatki i surówki do obiadu lub jako zdrowe, witaminowe przekąski. Jak się jednak okazuje, dania takie nie muszą być wcale nudne i schematyczne, o czym świadczyć mogą zmieszczone w dalszej części artykułu pomysłowe i oryginale przepisy na surówki z kiszonej kapusty. Podobnie jak obiadowy coleslaw z białej, sałatki z pekińskiej czy kiszonej kapusty można doprawiać na wiele rozmaitych sposobów i przyrządzać, zależnie od własnych kulinarnych preferencji na przykład na słodko lub pikantnie. W ten sposób doskonale pasować one będą do obiadowych dań mięsnych, potraw z grilla czy okolicznościowych przekąsek i przystawek. Jak zatem zrobić pyszną i oryginalną surówkę z kwaśnej, zakwaszanej kapusty na nieco inny niż zazwyczaj sposób? 

 SURÓWKA Z POREM I KISZONĄ KAPUSTĄ 

 składniki: 

 • 30 dkg kiszonej kapusty, 

 • średnie jabłko, • dwa pory, 

 • 3-4 łyżki naturalnego jogurtu, 

 • sól, pieprz sposób przygotowania: kapustę pokroić nieco drobniej i odcisnąć z nadmiaru soku. 

Dodać sparzonego i pokrojonego w cienkie plastry pora oraz starte na tarce jabłko. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać jogurtem. Schłodzić przed podaniem. 


 SAŁATKA Z KISZONEJ KAPUSTY NA SŁODKO 

 składniki: 

 • 25 dkg kapusty kiszonej, 

 • średnia marchewka, 

 • 2 ogórki kiszone, 

 • cebula, 

 • 3 łyżki majonezu, 

 • łyżka cukru, 

 • sól, pieprz 

 sposób przygotowania: kapustę po odciśnięciu drobno pokroić, posłodzić i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po tym czasie wymieszać z posiekaną cebulą, startą na tarce marchewką oraz pokrojonymi w kostkę ogórkami. Całość doprawić do smaku, dodać majonez i dokładnie wymieszać. 


KAPUSTA KISZONA Z PAPRYKĄ 

 składniki: 

 • pół kilograma kiszonej kapusty, 

 • po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej, 

 • 2 ogórki kiszone, 

 • cebula, 

 • 3 łyżki oliwy z oliwek, 

 • sól, pieprz, cukier 

 sposób przygotowania: kapustę pokroić i opcjonalnie odcisnąć z nadmiaru soku. Paprykę po umyciu wydrążyć i pokroić w kostkę, ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z posiekaną drobno cebulą, doprawić do smaku niewielką ilością cukru, soli oraz pieprzu i odstawić na kilka minut do lodówki. Przed podaniem polać oliwą. 

Smacznego!