COLESLAW

z miłości do gotowania

Kapusta, groch, grzyby

Klasyczna kapusta kiszona z grochem i grzybami      



Wigilia to niezwykła kolacja, podczas której wedle tradycji spożywamy 12 potraw. Oczywiście, zwyczajowo są one jarskie, smaczne i bardzo pożywne. Warto zaznaczyć to, że większość kobiet wykonuje je samodzielnie już od samego ranka, aby można było zasiąść do wieczerzy, gdy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Na uwagę zasługuje fakt, że dania wigilijne są często zróżnicowane regionalnie, jednakże niektóre z nich są popularne w całym kraju. Przykładowo można tu wymienić kapustę z grochem i grzybami, która zwykle jest serwowana razem z rybą i ziemniakami.

Danie nie tylko wspaniale pachnie, ale i smakuje wybornie. Nie ulega wątpliwości to, że najlepiej tę potrawę jest przygotować z domowej kapusty kiszonej, gdyż wtedy danie rozpływa się w ustach. Poza tym, kapustę z grochem i grzybami możemy podgrzewać wiele razy, nawet podczas świąt, a im dużej jest gotowana, tym jej smak i zapach jest bardziej wyrazisty. 

Nie zapominamy także o tym, że to danie można w łatwy sposób przygotować samodzielnie w domu, nawet kiedy nie posiadamy wielkich zdolności kulinarnych. Ponadto, produkty do jego wykonania są dosyć tanie i ogólnie dostępne, zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym.

Jak przyrządzić kapustę z grochem i grzybami?

Składniki:

 • kg dobrej kapusty kiszonej,

 • kubek grochu łuskanego (zamiast grochu można dać zupę grochową w proszku),

 • 10-15 dkg grzyby suszonych,

 • listek laurowy,

 • ziela pieprzu,

 • ziele angielskie,

 • vegeta,

 • kminek.

Sposób przyrządzenia: Zalewamy grzyby wodą i pozostawiamy na całą noc. Następnie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły. W międzyczasie w drugim garnku gotujemy kapustę kiszoną, a w trzecim groch łuskany. Oczywiście, przed ugotowaniem kapusty należy sprawdzić czy jest bardzo kwaśna, jeżeli tak, to należy ją kilka razy przepłukać w wodzie w celu pozbycia się kwasu. 

Kiedy kapusta zmięknie, dodajemy do niej listek laurowy, ziele angielskie i ziela pieprzu. Nie zapominamy o tym, by cały czas monitorować gotujące się grzyby oraz groch, aby się nie przypaliły. Gdy grzyby się ugotują, odcedzamy je, ale nie wylewamy wywaru, ponieważ na jego bazie możemy przyrządzić pyszną zupę grzybową. Kolejno grzyby drobno kroimy i wraz z ugotowanym grochem wrzucamy je do kapusty. Następnie wszystkie składniki gotujemy ze sobą przez dłuższą chwilą, aby się ze sobą dokładnie połączyły. 

Doprawiamy pieprzem, vegetą i kminkiem do smaku wedle własnych upodobań. Niektórzy dorzucają do niej zasmażkę. Pamiętamy także o tym, że tę potrawę należy często mieszać, aby się nie przypaliła. Uważamy też na to, by za bardzo nie rozgotować grochu, gdyż wtedy danie będzie gęste, a co za tym idzie, może przypominać papkę, wyglądającą mało apetycznie.