COLESLAW

z miłości do gotowania

Sałatka jarzynowa z majonezem

Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem      



Sałatka jarzynowa należy do najpowszechniejszych przystawek. Przede wszystkim, od lat gości na naszych stołach, zwłaszcza podczas uroczystości rodzinnych oraz Świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Trzeba powiedzieć o tym, iż może być ona przygotowana na bazie rozmaitych warzyw, które zwykle są gotowane, chociaż w okresie wiosennym mile widziane są świeże warzywa, wyhodowane we własnym ogródku.

Z pewnością, zwykle bazą do przygotowania tej smacznej zakąski są ziemniaki, pietruszka, marchew, seler, jabłko oraz jajka, ogórki kiszone lub konserwowe oraz majonez. Oczywiście, sałatka jarzynowa jest też wzbogacana o inne produkty i tak naprawdę nie ma jednego uniwersalnego przepisu, na którego podstawie można ją wykonać. 

Trzeba zaznaczyć to, że sałatka jarzynowa jest bardzo pyszna i mimo licznych receptur na nowoczesne sałatki, np. z makaronem, kurczakiem czy pierogami, nic nie traci na swojej popularności. Poza tym, przepadają za nią wszyscy, zarówno dorośli jak i dzieci, w związku z czym zajmuje ona stałe miejsce w menu większości osób. 

Kolejną jej zaletą jest niski koszt wykonania, który ogranicza się praktycznie do minimum, gdy hodujemy własne warzywa.

Przepis na sałatkę jarzynową

Składniki:

 • 8 gotowanych ziemniaków,

 • 6 gotowanych marchwi, •

2 gotowane pietruszki,

 • 1 gotowany mały seler,

 • 6 jajek gotowanych na twardo,

 • 6 ogórków kiszonych lub z octem,

 • 2 cebule lub biała część dużego pora,

 • 2 ząbki czosnku,

 • 1 jabłko

 • 1 puszka groszku zielonego, konserwowego,

 • 1 puszka kukurydzy konserwowej,

 • pietruszka zielona (natka) lub koper-do smaku,

 • majonez

 • sól,

 • pieprz,

 • musztarda stołowa.

Sposób przyrządzenia: Po pierwsze, warzywa dokładnie myjemy, a następnie gotujemy je w łupinach. Pamiętamy o tym, by ich nie rozgotować. Kolejno po ich ugotowaniu warzywa odstawiamy do ostygnięcia, a kiedy są już zimne, ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler kroimy w kostkę, podobnie jak jaja wcześniej ugotowane na twardo. Następnie kroimy drobno cebulę, pora, a czosnek przeciskamy przez praskę. 

W dalszym etapie odsączamy ogórki i siekamy je w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy posiekane jabłko, groszek zielony i kukurydzę oraz pietruszkę lub koper. Pieprzymy i solimy do smaku, dodajemy majonez, musztardę i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. 

Na końcu sałatkę wkładamy do dekoracyjnej miski, posypujemy pietruszką lub koperkiem, dekorujemy różnokolorową papryką, groszkiem, kukurydzą i jajkiem. W dalszym etapie odstawiamy miskę do lodówki. Warto podkreślić to, że sałatka jarzynowa doskonale smakuje z wędliną, w szczególności z kiełbasą wiejską oraz pieczywem. Niektórzy serwują ją razem z rybą lub potrawami grillowanymi. Ponadto, doskonale się także naddaje jako nadzienie bułek.