COLESLAW

z miłości do gotowania

Sałatka z ćwikły

Sałatka z buraczków ćwikłowych na ciepło do mięsa



Bez wątpienia większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę, jak ważne dla naszego zdrowia oraz ogólnej kondycji jest regularne jadanie smacznych i pełnych witamin obiadowych surówek oraz sałatek. Wiele z nich można serwować domownikom zarówno na zimno, jak również po uprzednim podgrzaniu. Sałatki na ciepło doskonale pasują przede wszystkim jako dodatek do mięs czy sycących potraw gulaszowych. Z powodzeniem możemy wykonać je krok po kroku z wielu rozmaitych produktów, doprawiając zależnie od naszych własnych upodobań i preferencji. Obok pysznych i witaminowych surówek z kiszonej kapusty, na uwagę zasługują w tym miejscu również szybkie i łatwe do własnoręcznego wykonania sałatki z buraczków. Z powodzeniem zrobimy je zarówno ze świeżych jak i gotowanych warzyw, dodając na przykład czerwoną paprykę czy słodkie jabłka. Sałatki obiadowe przygotowane w ten sposób to również doskonałe przetwory na zimę, które z łatwością zapasteryzujemy w słoikach. Zimowe i jesienne surówki na ciepło zapewnią naszym domownikom odpowiednią dawkę witamin i mikroelementów, niwelując ryzyko zachorowań na sezonowe grypy i przeziębienia.

SZYBKA SURÓWKA Z BURACZKÓW

składniki:

• kilogram buraków,

• 2 jabłka,

• 3 łyżki siekanej natki pietruszki,

• cebula,

• sok z połówki cytryny,

• 2 łyżki oliwy z oliwek,

• sól, pieprz sposób 

przygotowania: buraki umyć i podgotować do miękkości, po wystudzeniu obrać i poszatkować. Wymieszać ze startymi na tarce jabłkami, posiekaną cebulą oraz natką. Doprawić do smaku, skropić sokiem z cytryny oraz oliwą. Przed podaniem schłodzić przez kilkanaście minut.


SAŁATKA NA CIEPŁO Z BURAKÓW I PAPRYKI

składniki:

• 4 buraki,

• 2 czerwone papryki

• średnia cebula,

• łyżka mąki pszennej,

• olej,

• sok z ćwiartki cytryny,

• cukier, sól, pieprz

sposób przygotowania: buraczki w mundurkach podpiec w piekarniku przez kilkanaście minut do miękkości, następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z posiekaną drobno cebulą i pokrojoną w kostkę papryką. Doprawić do smaku, skropić olejem i sokiem cytrynowym. Zagęścić mąką i podsmażyć na patelni przed podaniem. 

Smacznego!