COLESLAW

z miłości do gotowania

Coleslaw najlepszy

Sałatka Colesław lepsza niż w K*C



Niezbędnym dodatkiem do mięs, dań obiadowych oraz wykwintnych przystawek okazują się pyszne i aromatycznie doprawione domowe surówki oraz sałatki. Jedną z popularniejszych bez wątpienia jest klasyczny colesław, czyli surówka, której głównym składnikiem jest drobno poszatkowana biała kapusta. Podobnie jak smaczne i zdrowe sałatki z pora, multiwitaminowe sałatki z kiszonej kapusty czy proste przekąski z kapusty pekińskiej i lodowej, tak również obiadowe surówki z białej kapusty doprawiać można na rozmaity sposób, wykorzystując ulubione przyprawy czy zioła. Warto dodać do nich zatem nieco startej na tarce marchewki, słodkiego jabłka czy nawet owoców egzotycznych. Surówki z ananasem i kapustą można też zależnie od upodobań wymieszać ze śmietaną lub dietetycznym, niskotłuszczowym jogurtem naturalnym.


Colesław

Składnikami do wykonania tego rodzaju surówki będą kolejno:

 • około pół główki surowej białej kapusty,

 • 2 średnie marchewki,

 • mała cebula

 • pół winnego jabłka  

Sos sałatkowy warto z kolei zrobić z:

 • 3-4 łyżek majonezu,

 • 2 łyżek mleka,

 • łyżki octu winnego,

 • soku z ćwiartki cytryny,

 • szczypty soli,

 • kolorowego pieprzu

 • płaskiej łyżeczki cukru pudru

Na początek należy dokładnie i drobno poszatkować kapustę i odcisnąć z niej nadmiar soku. Następnie umyć i obrać pozostałe składniki, po czym dodać startą na tarce o grubych oczkach marchew, pokrojone w kostkę jabłko oraz cienkie piórka cebuli. Całość skropić niewielką ilością soku z cytryny, lekko posolić i odstawić na kilkanaście minut w chłodne miejsce, najlepiej pod przykryciem, by surówka nie przeszła aromatem innych produktów. Po tym czasie należy przygotować sos z wymienionych wyżej składników, dokładnie wymieszać i polać nim surówkę tuż przed podaniem. Do dekoracji sałatki można użyć także kilku listków natki pietruszki lub około 1,5 łyżki posiekanego drobno szczypiorku. Tak przygotowany colesław świetnie pasować będzie do potraw z mięsem, domowych pierogów oraz jako elegancka przystawka i witaminowa przekąska dla całej rodziny. 

Smacznego!